Varme kilder på Island: Tre bad du bør få med deg!


Ikke glem badetøy når du skal til Island! Her er tre varme kilder du vil elske (og én du kanskje bør styre unna?)

NB: Jeg fikk sponset tur til Island av IcelandAir, Home Away og Inspired by Iceland. Jeg fikk gratis inngang på Blue Lagoon, som er med i dette innlegget. 

Hrunalaug Hot Spring

Se for deg at du kjører inn i et «Ringenes Herre»-eventyr. Du suser over et fjell med hvite snøtopper, gjennom en grønn dal med sauer, forbi en innhengning med fluffy islandshester og videre langs en grusvei over en humpete slette. GPS’n viser at du er framme ved Hrunalaug Hot Spring i Sólheimar og du parkerer bilen på en liten parkeringsplass. Med badehåndkle under armen rusler du inn over en liten bekk og opp en bakke – og der åpner det seg en eventyraktig slette med liten varm kilde. Ingen billettautomat. Ingen turistmasser. Bare et lite badehus hvor du kan skifte og en forlokkende geometrisk kilde.

Da jeg oppdaget Hrunalaug Hot Spring var det ca fire grader i lufta. Temperaturen i kilden lå på rundt 33 grader, og det er nok en av de beste «sige-frossen-ned-i-varmt-vann»-opplevelsene jeg har hatt. Steinene i kilden kjennes ut som myke tepper. De er behagelige å sitte på, men vær obs på at de er veldig glatte og det kan være lett å skli.

Det var noen andre turister her da vi kom hit på ettermiddagen. Vi ble sittende i et par timer og hadde hyggelige samtaler med folk fra USA, Tysland og Australia. Jeg tipper det er fullt i kilden når det er rundt 15 personer her samtidig. Vi var åtte personer på det meste, og hadde god plass. Tips: Det er ikke en lang omvei å stoppe innom denne kilden når du kjører «The Golden Circle», så det kan være et perfekt badestopp på veien.

Jeg ser at noen skriver at de ikke anbefaler Hrunalaug Hot Spring. Jeg vil tro at det stammer fra noen som ønsker å holde turistene borte, ettersom det har vært noen hendelser hvor folk har latt søppel ligge igjen ved kilden. Det sier seg selv at vi må ta vare på naturen rundt oss. Det blir enda tydeligere når man besøker varme kilder som dette – naturens eget underverk. Selv blir jeg ydmyk over å få ta del i naturopplevelser som dette. Ta alltid en ekstra titt for å forsikre deg om at du har fått med deg alt når du går 😉


Foto: Blue Lagoon Iceland

Blue Lagoon (NB: Sponset inngang)

Den blå lagune er den mest kjente varme kilden på Island og den største turistattraksjonen. Ja, her kan det bli folksomt, men stedet er så stort at det er fullt mulig å finne krinker og kroker som du kan ha for deg selv (og kjæresten/jentegjengen). For at det ikke skal bli for mange folk her samtidig, har de innført et bookingsystem. Du må altså kjøpe billetter og sette opp klokkeslett for ankomst på forhånd.  Det kan du gjøre her! 

Hei, bar! Før du nå får fiffige ideer om å legge utdrikningslaget hit, skal du vite at det kun er to alkoholenheter per person. Jeg møtte noen amerikanere i baren som var veldig skuffet over denne regelen, men nettopp derfor er det en god idé. Når du skal på avslappende spa, har du virkelig ikke lyst til å ha fulle folk i leirmasker plaskende rundt deg.

Det høye mineralnivået skal ha en spesielt revitaliserende virkning på huden. Håret derimot, kan bli en trøblete affære etter et bad her.

Tips: Husk å ta balsam i håret før du bader! Hvis ikke kan du vente deg floke-kaos og Einstein-sveis i dagevis.

Laugarvatn Fontana Spa 

Island kan by på heftig vær, og da er det godt å vite at det alltid finnes en varm kilde eller et spa i nærheten. Litt over en times kjøring fra Reykjavik (på den populære kjøreturen The Golden Circle), finner du Laugarvatn Fontana Geothermal Bath. Her kan du velge mellom fire forskjellige basseng – alle med forskjellige temperaturer. De tøffe av oss kan trippe ned til innsjøen Laugarvatn for et friskt bad. Heldigvis er badstuer lett tilgjengelig, slik at du raskt får varmen igjen.

Tips 1: Ta med slippers eller badesko. Det er møkkakaldt å gå barbeint rundt i tre grader!

Tips 2: Spis suppelunsj i badekåpe i kantinen. Enkel og god lunsj med nydelig islandsk rugbrød attåt.

Tips 3: Hvis du skal velge mellom Laugarvatn og Blue Lagoon, hadde jeg helt klart prioritert Blue Lagoon. Den blå lagune er en unik opplevelse, mens Laugarvatn oppleves som et noe mer vanlig spa-anlegg.

Hjemmesiden til Laugarvatn Spa finner du her! 

Laugardalslaug:

Ingen tvil om at dette bassenget vil være en vinner blant barnefamilier. Dette er Reykjaviks største offentlige bad og blir beskrevet som «The Queen of Icelandic swimming pools». Voksne og barn kan boltre seg i vannsklier og vannleker. Her er det både innendørs og utendørs basseng, syv hot tubs (ett med saltvann), strandvolleyballbane og badstuer. Men hvis du er ute etter et romantisk avslappende bad, hadde jeg kanskje styrt unna dette stedet. Her sitter de lokale tett i tett og skravler. Mens nordmenn ofte møtes på café, møtes islendingene i bassenget. Det er herlig, men kjekt å være klar over.

Mer om Laugardalslaug på Visit Reykjavik her!

Bytips: Skal du utforske Reykjavik bør du kjøpe et City Card. Da får du inngang til byens museum, gallerier, basseng og transport, samt hyggelige rabatter på konserter og andre kulturtilbud. Les mer om kortet her! (Jeg fikk mitt kort sponset at Inspired by Iceland).

Overnattingstips: Sjekk ut HomeAway.no for å leie leilighet, hus eller hytte på Island (eller andre steder rundt om i verden!) Vi digget leiligheten vi fikk sponset av Home Away – som kun lå en kort gåtur unna Reykjavik sentrum.

Info om #MYSTOPOVER:

Icelandair flyr flere ganger daglig fra Gardermoen og du kan få billetter til under 3000 kr tur/retur.  Hvis du skal til USA eller Canada kan du få en gratis stopover på opptil 7 netter! Hvis du skal til Los Angeles, for eksempel, kan du ta et par ekstra netter i Reykjavik uten ekstra kostnad. Screenshot-eksempel på LA-booking:

Prisene til San Francisco kan du få helt ned til rundt 2500 kr hver vei! Finn priser og få mer info på hjemmesiden til IcelandAir. 

Følger du Positivista på Instagram? Der deler jeg daglig reisetips og inspirasjon. Hvis du foretrekker Facebook, finner du Positivista der også. 

Frister det med øyhopping i Norge? Sjekk ut denne idyllen i Vestfold og Telemark. 

Hvis du er klar for noe litt mer eksotisk, bør du ta en titt på det rosa hotellet jeg fant – midt i regnskogen i Puerto Rico. 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *