Slik blir turen på Kyststien perfekt!


Norsk turperle langs kysten – kun to timer fra Oslo.

IMG_7465.JPG

De som kjenner meg, vet at jeg ikke er en veldig erfaren camper (selv om jeg nok tidvis skryter på meg en høyere grad av friluftsliv-kompetanse enn jeg vel strengt tatt kan stå inne for…). Men nylig klinte jeg til, ved å telte langs Kyststien i Larvik i Vestfold. Vi traff blink, for denne lever definitivt opp til sitt rykte som en av landets flotteste vandreruter. Vi gikk ut fra Stavern, kun 1.5 times kjøring fra Oslo, så dette er et godt alternativ til å vandre i fjellet, om man ønsker å komme ut i naturen og se havet – uten å dra helt uti hutaheita. Dette er telting som selv nybegynnere kan få til, så her er mine 15 beste “happy camper”-tips 🙂

1. Sørg for å ha bra camping-følge! Du vil definitivt ha med deg en som lever etter “ut-på-tur-aldri-sur”-mottoet!

kyststien terreng larvik

2. Følg stien, og nyt hvert steg av de storslåtte omgivelsene.

kyststien blått merke

3. Hvis du går deg bort, ser du bare etter disse blå malingflekkene på steiner, trær eller lave stolper. De som har vært ansvarlige for merkingen har gjort en utmerket jobb – for denne stien virker nærmest idiotsikker (Jeg mistet kun løypa et par ganger…).

IMG_7471.JPG

4. Ha gjerne med noen som er litt mer glad i å bære enn deg, og som heller tar soveposen din i hånda når den dingler irriterende ukontrollert under sekken. Da gir det mer overskudd til å hoppe rundt på fjellet…

gamst turner kyststien

… eller turne.

kysttien sti stavern

5. Nyt stillheten – som kun ledsages av bølgeskvulp og rasling i trærne når du trasker gjennom det som tidvis minner om en vietnamesisk jungel. Bonus: I motsetning til de asiatiske jungler, er det (nesten) ingen slanger, skorpioner eller tigere som er ute etter å spise deg her. Det farligste du møter på er dette:

DSC06038

Brennesle.

røvika vestfold kyststien

6. Ta deg tid til å lese tavlene underveis. Her finner du interessant info om områdets natur og historie.

nerdum kyststien

7. Ikke glem å se etter det imponerende huset til maleren Odd Nerdrum. Ifølge “de lokale” som vi pratet med, brukes det i dag hovedsaklig av kunstelever.

andreas ihlebæk kyststien

8. Husk at det er plass til rikelig med godsaker i sekken til turpartneren din…

IMG_7470.JPG

..og at det er viktig med pauser underveis! Noe godt i koppen, matpakke og sjokolade i en lekrok er et must for å “mæxe” på tur.

Merete Gamst Kyststien Stavern Vestfold

9. Ikke gi deg før du har funnet den ulitmate teltplassen. Vi fant den her:

merete gamst positivista telttur

10. Det er avgjørende med god arbeidsfordeling. Én tar seg av den ytterst viktige oppgaven med å åpne – og teste – vinflaska…

ihlebæk teltur stavern

…mens den andre sørger for å mekke bål.

IMG_7467.JPG

11. Det er ingen (stor) krise om man har glemt kniv. Strå fungerer greit nok som grillspyd. Slapp av, det blir pølsefest!

sjekker flått i teltet stavern

12. Stripp og sjekk hele kroppen for flått – eventuelt la partneren hjelpe deg 😉 NB: Det spiller ingen rolle om teltet er 40 år gammelt!

IMG_4737

13. Ikke minst, husk å sjekke værmeldingen – både for dagen OG FOR NATTEN!!! I all entusiasmen over værmeldingen med strålende sol, glemte vi helt å sjekke nattens værprognosene.. Det viste seg at vi dro på tur den ene natten det var storm og tordenvær. Gratulerer!! Samtidig er jeg litt glad for at vi ikke sjekket værmeldigen. Vi overlevde jo uværet med glans, og fikk en ekstra liten dæsj action med på kjøpet. Ikke minst, var det ekstra herlig å våkne opp til dette:

nakenbading telttur kyststien

13. Få en perfekt start på dagen med et morgen-nakenbad.

camping frokost

14. Hvis det skjer noe uforutsett (kremt!) med maten som var planlagt til frokost, kan du søke gastronomisk nødhavn ved nærmeste camping-kiosk i sommersesongen.  Her kan du jazze deg opp på rundstykker, kaffe og aviser, og i tillegg finne et toalett hvor du kan kvitte deg med bark i trusa. Ekstra bonus: Pusse tenna i rennende vann!

kyststien vestfold bro

15. Syng og vær glad mens du rusler hjemover – hvor det tross alt venter en varm dusj, Netflix, og ikke minst: En myk og tørr seng!

kyststien larvik kommune

INFO:

** Kyststien ytterst i Brunlanes mellom Stavern og Mølen er ca 24 km lang.

** Vi startet turen i Stavern, og slo opp teltet ute på en odde like før Kjærstranda. Turen tok ca to og en halv time (ekskl vinlunsj og sjokoladepauser).

** Hvis du ønsker en hotellovernatting, kan du f. eks gå videre til romantiske Nevlunghavn og sjekke inn på hotellet Nevlunghavn Gjestgiveri.

** Fra Helgeroa går det busser tilbake til Stavern/Larvik. Det går også ferger fra Helgeroa hvis du ønsker å dra på spektakulær øyhopping. Mer om det senere, men noen bilder finner du her. 

kart brunlandes
 Foto: UT.no

Se bilder fra romantiske Nevlunghavn her.

Flere innlegg fra Vestfold-besøket finner du her! 

Instagram og Snapchat: Positivista

Nylig svømte jeg med hai på VGTV (uten bur!!). Se bilder og episoden her. 

Flere reisesaker fra Norge og utlandet finner du her. 

, ,

4 responses to “Slik blir turen på Kyststien perfekt!”

    • Hi Anne! Hehe, ja det ble en litt annerledes tur dette, men anbefaler alle å oppleve disse fantastiske turområdene. Ønsker deg en riktig god uke, så ses vi kanskje på Kyststien til sommeren 😉

  1. Hei, vi ble så inspirert av denne turen, så denne helgen har vi gått i deres fotspor. Vi fant til og med stedet hvor dere teltet 😀. Så takk for bra artikkel.

    • Hei Bjørn!! Så flott at dere ble inspirert til å ta denne turen! Det gleder meg stort (og så kjenner jeg at jeg må få tatt den snart igjen selv!) Ha en nydelig helg når den tid kommer!! Merete 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *