Siderrute i Hardanger: Skål deg fra eplegård til eplegård!


Opplev den eventyrlige frukt- og siderruta i Ulvik i Hardanger!


Siderruta består av tre gårder: Lekve, Syse og Hakastad gård. Det er kort gåavstand mellom gårdene, så her kan du enkelt labbe fra eplegård til eplegård. 

Jeg faller pladask for Hardanger! Her finner du den uslåelige kombinasjonen av bonderomantikk, historie, fjell & fjord, lokal mat og ikke minst: Sjarmerende og entusiastiske folk med herlig dialekt. Når i tillegg tre gårder i Ulvik har slått seg sammen og tilbyr en frukt- og siderrute som inneholder alt dette, føles det som å gå inn en norsk eventyrversjon av Champagne – fylt av sprudlende siderbobler.

Kjæresten og jeg var på bilferie i Norge i fjor sommer, og nå publiserer jeg en rekke innlegg fra turen. Her finner du en samleside med flere reisetips fra turen!

Norges «Champagne»? Ja takk! Vi nordmenn synes jo selvfølgelig det er litt eksotisk å dra til Piemonte, Champagne eller Sonoma Valley for å traske lett bedugget fra vingård til vingård, men Hardanger er da virkelig et fantastisk alternativ! Når du i tillegg kan boltre deg i norsk sider av ypperste kvalitet, er det bare å nyte at vi nå kan ta boblende smaksreiser i «vår egen hage».

De tre eplegårdene i siderruta tilbyr ganske så forskjellige opplevelser. Felles er at de alle kan by på velsmakende og hjemmelagde produkter. Her er det bare å stikke innom, hilse på de fine folka, og smake i vei – slik vi gjorde. Gårdene tar også i mot bestillinger for grupper med omvisning og sider-smaking.

Første stopp: Hardanger saft- og siderfabrikk på Lekve Gård

Denne gården ligger staselig til, helt øverst i bakken. Restaurantlokalet byr dermed på upåklagelig utsikt gjennom høye glassvinduer eller fra den store uteserveringen med plass til grupper på opptil 90 personer. Jeg som er gravid på reisen, tester nydelig eplemost, mens kjæresten går for sider-smaking – og entusiastisk nerding over gjæring, oksidasjon og eplesorter.

Sjekk forresten ut dette nydelige overnattingsstedet i Piemonte <3

Lekve Gård, med gründer og bonde Nils J. Lekve i spissen, har lang tradisjon for fruktdyrking. I dag dyrker han frukt som blir brukt til produksjon av eplemost, sider, eplelikør, dessertvin av eple og brennevin. Du finner Hardanger Saft- og Siderfabrikk på Facebook her! 

Stopp 2: Syse gård

På dette lille smykket av en gård får du ikke bare eplemost og sider, men også egenprodusert mat som plommesyltetøy, hermetisk frukt av plomme, pære og eple, chutney og lammekjøtt.

Lokalene her er lyse og trivelige, hvor det moderne møter det tradisjonelle.  Gårdsbutikken er en del av economusee – som betyr at du kan få se dyktige håndverkere som verdsetter tradisjonshåndverk i arbeid. I visningsrommet kan du få høre om historien, produksjonen og livet på gården – og selvsagt smake på noen av produktene.

Vi kjøpte flere syltetøy til bilferien vår, men jeg må innrømme at de ikke varte lenge. De gikk ned på høykant. Dette er nydelig syltetøy, så lykke til med å stoppe etter kun én brødskive …

Ja, vi heier på lokale produsenter! Jeg synes i alle fall det smaker ekstra godt når jeg vet hvor maten kommer fra. Ikke minst, når man ser hvor mye lidenskap  – og hvilket håndverk  – som ligger bak hvert produkt.  Mer info om Syse Gard kan du finne på deres Facebook-side her!

Stopp 3: Ulvik Frukt & Cideri på Hakastad Gård.

Her har det vært drevet fruktdyrking i flere hundre år, og på denne gården har de flere forskjellige eplesorter. De har en stor produksjon av eplesaft og sider med en rekke ulike smaker. Jeg fikk prøve forskjellige alkoholfrie varianter, og elsket disse! Kjæresten drakk de alkoholholdige flaskene med andakt – og et stort, tilfreds livsnytende glis.


Foto: Fjordnorway.com

Vi gikk siderruta etter at blomstringen var over, men slik kan det se ut når gårdens frukttrær står i full blomst. Tidspunktet for blomstringen i Hardanger er mai – juni, men dette varierer åpenbart også noe. Blomstringsperioden varer gjerne i 3-4 uker.

Jeg fikk hilse på den engasjerte bonden og gründeren Asbjørn Børsheim, som gledelig viste meg rundt i gårdens butikk. I gårdsutsalget finner du alt fra nye eksperimentelle smaksvarianter til prisvinnende bestselgere på hylla. Sjekk ut imponerende Ulvik Frukt & Cideri på Facebook her!

Alle tre gårdene er en del av HANEN – som står for genuint, ekte og smakfullt. Akkurat slik vi liker det! Sjekk ut HANEN sin Facebook-side og kanskje du finner andre bygdeperler i nærheten av deg.

Du finner også mer informasjon om frukt- og siderruta på  siderruta.no 

Nam! Det var perfekt for meg å hamstre alkoholfrie varianter som jeg kunne nyte mens den lille bebisen vokste i magen. Etter at vi hadde gått siderruta, fant vi et hus i Hardangerfjorden som vi leide for natten. Les mer om det her!

Hurra for norske sidergårder – men vi er også svært begeistret for Californias vingårder. Se noen av mine favoritter her! Blant annet fant vi en cabana på en vingård i Sonoma Valley på airbnb 🙂

Vi elsker Norge, og her har jeg samlet flere reisetips fra bilferien vår i fjor sommer! Blant annet overnattet vi i en historisk låve, og her har jeg samlet de mest spektakulære fossene du bør oppleve!

Følg gjerne @Positivista på Instagram eller Facebook for flere reisetips <3

, , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *