Fjellridning i vakre Valdres!

Fjellridning Valdres

Hoppla! Å ri i fjellet må være en av de aller beste måtene å oppleve norsk natur på. Bli med på fjellridning i mektige og vakre Valdres!

Dette er Svarten. Min nye krutt-kompis! Før vi skal opp på Jomfruslettfjell og 1139 meter over havet, må vi begynne nede i dalen. I eventyrlige omgivelser.

I Etneldalen i Valdres finner du nemlig Gamlestølen besøksgård. Her tar Kristin Bjørndal og Odd Lund imot dyrevenner året rundt. Du kan bare titte innom for å hilse på de forskjellige pelsdottene, eller bestille ridetur eller hundekjøring. (Sledekjøring om vinteren og vognkjøring om sommeren – naturlig nok ?)

Hold deg oppdatert på Gamlestølen besøksgård sin Facebook-side! 

Her finner du så mange vakre skapninger at du bør sette av flere timer når du skal på besøk. Det er faktisk mulig at du ikke får med deg barna hjem – jeg ville jo ikke dra derfra selv. (På bildet ser du en grønlandsvalp, som muligens i framtiden skal få være med pappa Odd på Finnmarksløpet).

Heldigvis har det blitt tatt høyde for at gjestene vil være her en god stund. Midt på gårdstunet finner du krakker og bord til matpakke-spising.

Det som slår meg fra første stund, er at det er en helt unik atmosfære på gården. Her leker kaninene med grisene. Hestene med geitene. Hundene med kattene osv. Dyrene og menneskene på gården utstråler varme, ro og livsglede ?

Et eksempel er bestevennene Diablo og Caroline. Shetlandsponnien og geita er uadskillelige. De leker sisten, klør hverandre og koser. Hvis en av dem blir hentet ut, begynner den andre å gråte ?Smelt ☺

Pjusken er litt mer av den beskjedne sorten.  Noen forlot han og søsknene i veikanten da de var kaninunger. Heldigvis ble han reddet og fraktet til Gamlestølen besøksgård. Nå får han masse omsorg og stell, slik at han kan være minst mulig pjusk.

Snakk om hanefar! Denne nonchalante brahma-karen kan bli over 1 meter på sokkelesten!

Primadonna med hanekam? Mini-grisene eeeeelsker kos! Denne tøffingen heter Ragnhild…

… mens denne herligheten (som åpenbart sliter noe mer med hårveksten) heter Mette-Marit (?).

Og så var det disse fantastiske dyrene og fjellridning da. På Gamlestølen Besøksgård kan du ringe og bestille rideturer. Du kan ri i større eller mindre grupper. Du kan velge mellom fjellridning til topper som Jomfruslettfjell og Spåtind – ut i fra ønsket lengde på turen. Det er også mulig å bli leid rundt dammen for en halvtimes ridetur, hvis det er å foretrekke.

Sjekk priser og finn kontaktinfo her!

Du kan også dra på fjellridning hvis du skal til Hollywood! Sjekk det ut her!

Det som er halve moroa (minst) med å ri, er å stelle i stand hesten selv. På Gamlestølen lar de deg ta del i henting, stell og oppsaling. Her får du naturligvis god oppfølging og all den hjelp du trenger.

Dette gir deg muligheten til å bli litt kjent med hesten “din” før du skal ut på tur. Det er her noe av magien skjer, mener jeg. Opplevelsen blir sterkere når man rekker å bli litt kompis med hesten som skal frakte deg rundt i fjellet.

Og denne dama er god på å demonstrere! Elise Bjørndal Olstad er datteren til Kristin og har sin egen hest – Prinsessa. Denne hesten får så mye omsorg at jeg på et tidspunkt lurte på om hun drev eget hestespa. Jada, Prinsessa blir tøyd, massert og får hovene oljet ???

Utstyret på plass og klar for tur (mangler bare hjelmen).

Elise rir først og leder an …

… mens Kristin rir bakerst på en tøff og flott fjording.

Jeg er bare lykkelig og vil aldri at rideturen skal ta slutt.

Vi stoppet på toppen av Jomfruslettfjell og nøt 360 graders panoramautsikt. Galdhøpiggen i nord og Hallingskarvet i vest ?

Svarten og jeg på topp!

Det er nærmest meditasjon å ri slik i fjellet. Lyden av hovene i kombinasjon med lydene og luktene fra norsk sommernatur er uslåelig.

Jeg er imponert over hestene som vet nøyaktig hvor de skal sette beina. Hestene er trygge, rolige og lydige – samtidig som de er proppfulle av energi. Det er tydelig at disse hestene trives og er i sitt rette element.


Det gir en ro og samtidig en mestringsfølelse å være på fjellridning. Det er noen ganske bratte bakker og et par bekker på denne rideturen.

Så hvem er fjellridning for? 

Opplevelsen kan nytes for de over 10 år – og er nok for dem som i alle fall har en form for kroppsbeherskelse.
Har du aldri sittet på en hest før, er det nok å anbefale og begynne litt forsiktig på gården mens noen veileder deg.

Uansett, anbefaler jeg alle dyrevenner å ta en tur innom Gamlestølen Besøksgård i Valdres  – men husk niste ?❤

Du kan også få deg en matbit på Gamlestølen fjellstue. Dette er et hyggelig møtepunkt enten du skal på fjellridning eller gå turer i fjellet. Mer info om åpningstider og arrangementer finner du på Gamlestølen sin Facebook-side! 


Du kan også leie hytter i dette fjelleventyret! Gamlestølen leier ut fullt utstyrte hytter – både 5 manns hytter og 14 manns hytter. Klikk her for mer info!

NB: Dette innlegget er skrevet på intitiativ av meg selv, og jeg fikk en hyggelig deal etter at jeg hjalp til på gården.

merete gamst karibien caribbean

Er du mer klar for en tur på stranda, kan du sjekke ut reiseguiden over mine favorittsteder her (og nå må Valdres på denne lista!)

horse back riding hollywood hillsJeg har bodd i USA noen år, så det har blitt noen rideturer i både Los Angeles og i «Ville Vesten» med cowboyhatt. Sjekk ut ridemulighetene i Hollywood her! 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *