Byttet ut storby-mas med norsk øy-idyll!


Aliksandra (25) levde for å please andre. Nå finner hun roen og lykken på “verdens minste plass”.

IMG_1889

Det er ikke så veldig vanskelig å finne roen om du tar deg en overnatting eller en helg i vakre Nusfjord i Lofoten. Det er et drømmested for turister som setter pris på høye fjell og mektig hav – langt unna storbyliv og bilkøer. Men hvem er det egentlig som bor her? 

IMG_2017

Hvem bor egentlig i den bittelille fiskehavna…

IMG_2025

…der du møter langt flere tørrfesk enn mennesker?

IMG_2010

Vi stakk en tur innom Nusfjords sjarmerende vintage landhandel…

IMG_2003

…og der fikk jeg svar på spørsmålet…

IMG_1974

…da jeg møtte denne nydelige jenta. Aliksandra Kristiane Olsen er 25 år og har tidligere bodd i både Oslo og Tromsø. For ett år siden bestemte hun seg for å flytte til Nusfjord og er nå én av 26 fastboende i tettstedet.

IMG_1927

Hun jobber både i landhandelen og med turister som overnatter i rorbuene. Hun oser livsglede, positivitet og er nettopp et slikt vennlig menneske du ønsker å møte når du besøker et nytt sted. Jeg ble automatisk nysgjerrig da hun fortalte at hun hadde flyttet hit alene da hun var 24 år. Ofte møter jeg unge jenter som drømmer om å bosette seg i storbyer som Los Angeles, New York og Paris. Det var derfor noe herlig forfriskende med Aliksandra…

IMG_2013

…som har bosatt seg ett sted der dette er sentrum. Stort lenger fra New York kommer du ikke 😉

IMG_1985

Så, hvordan har det seg at en ung jente velger å flytte til det hun selv beskriver som «verdens minste sted»?

– Jeg var lei jag og mas i Oslo. Det er et enormt press i dag, og jeg fant meg selv i å gjøre ting for å imponere andre – og glemte helt meg selv.

Aliksandra blir tydelig overrasket over at vi er så interessert i hennes historie – og at vi ønsker å dele den her på Positivista. Selv heier jeg veldig på de som tør å ta annerledes valg, og å gå mot strømmen – også de som velger å sette på bremsen og flytte til nordnorske øy-perler. Det krever mot og styrke. Aliksandra bekrefter det.

– Mange har ristet på hodet og sier de ikke forstår valget mitt. Ofte sier folk til meg at «jeg hadde aaaaaaldri klart å bo der». Jeg tror vi sammenligner hverandre for ofte. Selv om dette stedet ikke passer for alle, så passer det for meg. Det er jeg som bor her, det er mitt liv – og mitt valg, sier 25-åringen.

IMG_1969

Aliksandra hadde hørt om Nusfjord gjennom sin mor, som hadde snakket varmt om stedet. Da hun kjente at stresset i storbyen ikke var for henne, oppsøkte hun den roligste plassen hun visste om – nemlig Nusfjord.

– Hva har det gjort med deg å flytte hit?

– Jeg kjenner at jeg faktisk er lykkelig inni meg selv. Jeg har funnet den roen jeg ønsket å finne. Det er godt å være her. Folkene er trivelige, og er flinke til å ta vare på dette koselige stedet. Det er hyggelig å jobbe med så flinke folk, sier hun.

IMG_1951

Vinterturismen i Lofoten har tatt seg veldig opp de siste årene, og Aliksandra har hatt nok å gjøre gjennom hele vinteren. Hun vet ikke hvor lenge hun blir boende i Nusfjord, men sier hun blir værende så lenge hun synes det er gøy. Nå gleder hun seg til inntoget av sommerturistene.

– Nusfjord våkner til live om sommeren. Jeg startet å jobbe her like før sommerturistene kom i fjor, så jeg hoppet bare i det. Selv om jeg ikke er glad i storby-maset, er det moro når folk fra hele verden kommer hit.

Aliksandra tror folk må bli flinkere til å lytte til egne behov, og ikke bare leve livet etter hva som forventes.

– Mange synes nok at jeg er litt rar som har valgt og flytte hit. Men ok, så er jeg kanskje litt rar da. Det viktigste er jo at jeg har det bra, og det har jeg det her. Jeg tror det er viktig å ikke legge så mye i hva andre mener, men ta hensyn til egne behov.

Aliksandra kan nok være en god påminner for oss alle. I dag handler det så mye om hvem vi skal være , hvor vi skal bo, og hva vi skal gjøre for å passe inn. Mange føler dette presset, og det kan frata oss muligheten til å finne lykke og ro på egne premisser. Når vi nå reiser rundt i Lofoten, er det herlig å møte inspirerende nordmenn som følger hjertet og nettopp finner lykken omgitt av barsk norsk natur – med alt den kan by på.

Vi har truffet så mange slike inspirende mennesker i forbindelser med innspillingen av TV-programmet “Langs Matkysten av Lofoten”, så vi gleder oss til at det kommer på Matkanalen i slutten av april.

Jeg personlig skjønner godt Aliksandra svært så godt som trives i jobben i denne landhandelen, som er bevart fra 1907. Se selv:

IMG_1920

IMG_1910

IMG_1900

IMG_1914

IMG_1938

IMG_1946

IMG_1949

IMG_1982

IMG_1989

IMG_1962

Andreas og jeg tok en “topptur light” i Lofoten, men forsøkte oss også på en heftigere variant. Hvis du ikke har høydeskrekk bør prøve deg på denne! 

Hvis du heller liker deg nede på stranda, byr Lofoten også på deilige hvite surfestrender med karibiske farger i vannet, og magiske soloppganger bak rorbua! 

Vi har i tillegg hilst på noen nyfødte hjerteknusere som sier “Bææ”, testet vikinglivet og dratt til sjøs,

så det har vært opplevelsesrike dager – som snart skal bli til tv-episoder for Matkanalen!

Følg oss også gjerne på Facebook :) Ha en strålende dag!

 

, , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *