Bilferie i Norge: La deg imponere av Vøringsfossen


Har du høydeskrekk, bør du kanskje bare kjøre videre …

På vei til Eidfjord via Nasjonal Turistveg Hardangervidda, svinger vi av riksvei 7 – lengst inne i Måbødalen i Hardanger – for å få med oss den populære Vøringsfossen.


Tips: Her spanderer vinden fort et uplanlagt Marilyn Monroe-løft, så pass på kjolen!

Over fossen troner Fossli Hotell. Fra parkeringsplassen der kan du traske rett ut på det svevende utsiktsplatået. I tillegg finner du små plattformer bortover langs gjerdet som gir panorama direkte mot Vøringsfossen. Det er 182 meter rett ned, og det suger gødt i magen. Området er godt sikret med gjerder, men har du høydeskrekk, så slapp heller av med utsikten fra hotellplatået.

Fossli Hotell ligger på det som må være en av Norges mest imponerende lokasjoner – majestetisk på toppen av Vøringsfossen. Da skulle jeg så gjerne sett at de hadde tatt seg bryet med detaljene, slik som å gjøre inngangspartiet til kaféen penere og mer innbydende.

Her er det reklame på parasollene, plastsøppelbøtter, plaststoler og pappskilt med dagens meny. Paller stablet ved inngangsdøren. Dette var stedet der Edvard Grieg var en av stamgjestene! Hvordan er det mulig å ikke ta ut noe av potensialet i stedets historiske sus?

Vøringsfossen
Vøringsfoss i Hardanger i «Norge fremstillet i billeder» 1848 av Chr. Tønsberg. Foto: Wikipedia 

Omkring 1900 begynte de store cruiseskipene å gå inn til Eidfjord, og derfra ble passasjerene fraktet med hest og kjerre opp gjennom dalen. I 2010 vant arkitekt Carl-Viggo Hølmebakk arkitektkonkurransen om tilrettelegging av Vøringsfossen som turistattraksjon. Arbeidet, som er estimert til å koste 150 millioner, ble påbegynt 2015. Fase 1 av byggeprosjektet er ferdig, mens de neste byggetrinnene med bro og Fossatromma skal  stå ferdig i 2020. Vi krysser fingrene for at de samtidig bygger en fantastisk uteservering på hotellet, som utnytter utsikt, historie og hotellets opprinnelige design.

Da vi kjørte over Aurlandsfjellet fant vi denne trolske fossen – og vi hadde den helt for oss selv. Mer om den her!  Jeg var nylig på Island, og lot meg imponere av fossene der, men forbered deg på å måtte stå litt i kø.

Neste stopp på bilferien vår ble camping i Eidfjord (Kun et kvarters kjøring fra Vøringsfossen). Les gjerne om mitt første møte med pur campinglykke!

Her har jeg samlet alle reisetipsene til bilferie i Norge.

Drømmer du om å reise helt til Karibien? Vi fant et fantastisk boutique-hotell på St. Kitts. 

Få flere reisetips på Positivistas Instagram og Facebook.

 

, , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *