3 reisetips til Istanbul


Bare ikke sett deg fast i trafikken..

colorful stairs istanbul

Jeg har ikke noe forhold til Istanbul fra før, så vi tok oss en ordentlig rundtur i byen. Første stopp var de fargefulle trappene som blir kalt The Rainbow stairs. Trappene har blitt smått berømte etter at en pensjonist bestemte seg for å dekorere de ellers anonyme trinnene i 2013. Myndighetene malte dem grå igjen, men etter store protester fra innbyggerne som elsket regnbuetrappene, ble de malt igjen, og er nå en populær atraksjon i byen.

IMG_2320.JPG

Deretter dro vi innom Egyptian Bazaar – som tidligere ble kalt spice market. Her finner du alt fra lekre silkesjal til urter og tørket frukt – i alle farger og fasonger.

IMG_2289.JPG

Det bugner av krydder på disse markedene – og kryr av mennesker. Vi ble oppfordret til å passe litt ekstra på tingene våre her, for her dulter man borti hverandre rett som det er.

IMG_2301.JPG

Gutta på markedet smiler, men noen av dem kan bli litt for så innpåslitne – og kan gjerne roe seg noen hakk. Husk at det er lov til å prute på prisen her. Når de ser at du er turist, høynes nemlig prisen betraktelig.

jasmine tea spice market

Er du glad i té, er dette et drømmested for å oppdage nye varianter. Her ser du Jasmine-te, som utfolder seg og blir til små blomster når du legger de i varmt vann. Èn slik blomst holder til en hel té-kanne.

IMG_2337.JPG

Tvers ovenfor Egyptian Bazaar ligger moskeen New Mosque. Navnet et smått villedende, da den vel strengt tatt var helt ny i 1663 (og da hadde de bygget og stablet siden 1597).

IMG_2327.JPG

Jentene og meg utenfor The New Mosque.

IMG_2399.JPG

Vi var også på Blue Mosque, og det er vel neppe noen stor overraskelse at du må være dekket til her – og da er det åpenbart ikke moteriktige hatter de etterspør. Her skal kroppen dekkæs på tradisjonelt vis.

Til slutt, et lite taxi-tips, helt på tampen: Beklager å måtte sette folk i bås, men taxi-sjåførene i denne byen er noen luringer. Jeg ble lurt på prisen begge gangene, og det var neppe tilfeldig. Dette gjelder selv de som har taxi-meter. En vanlig tur inne i byen skal ikke koste deg mer enn 20 lyra. Vanlig pris er 10 lyra. Jeg betalte derimot 30 lyra begge gangene jeg tok taxi – og ifølge turguiden min var det altfor mye.. Jaja, nå vet du det ihvertfall.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *