Her gikk det hett for seg på 50-tallet


Ikke bare popcorn i baksetet…

Drive in theatre California reiseblogg Positivista roadtrip Highway 1 7

De fleste av oss tenker vel på “drive in”-kinoer som noe ganske så…

2062060375_64cc7cac84

…forhistorisk..?

Drive-InGrease

Om vi ikke må heeeeelt tilbake til dinosaur-tiden, så har filmer som Grease romantisert hvordan amerikanske familier og  hormon-boblende ungdommer likte å tilbringe fredagskvelden sine på 1950- og 60-tallet, med popcorn, film, bil – og kjærleik.

Drive-In-Movies

I dag skal du lete lenge mellom drive in-kinoer som ser slik ut…

Drive in theatre California reiseblogg Positivista roadtrip Highway 1 3

…for de aller fleste er enten borte – eller ser slik ut. I California er det nesten ingen som står igjen. Eiendomsprisene i denne staten gjør det svært lite gunstig å la dem stå av nostalgiske årsaker, med mindre de er vernet. Når man først oppdager én av de svært få som fortsatt står igjen – slik som denne utenfor byen Lompoc – er det vel verdt en liten nostalgi-trip og litt fotoknipsing.

Drive in theatre California reiseblogg Positivista roadtrip Highway 1 11

Tiden har løpt fra denne gamle erke-amerikanske kulturtradisjonen…

First_drive-in_theater_Camden_NJ_1933

…men en gang var dette stor stas. Dette bildet er fra Camden, New Jersey, der den aller første drive-in-kinoen ble startet i 1933.

Drive in theatre California reiseblogg Positivista roadtrip Highway 1 4

Drive-in-kinoene var på høyden av sin popularitet på 1950- og 60-tallet, hvor det skal ha vært rundt 4.000 slike arenaer rundt i USA.

Drive in theatre California reiseblogg Positivista roadtrip Highway 1 1

De var spesielt populære blant barnefamilier, som faktisk kunne dra på kino på fredagskvelden – fordi man kunne ta med baby og ungæne i baksetet.

Drive in theatre California reiseblogg Positivista roadtrip Highway 1 5

På den annen side, ble kinoene også svært populære blant unge par på date…

dmyefdkhwridabazl0p0

…med helt andre intensjoner – noe som etter hvert førte til drive-in-kinoer ble kalt “passion pits”.

Drive in theatre California reiseblogg Positivista roadtrip Highway 1 6

På 1970-tallet gjorde en rekke endringer i retningslinjer det stadig vanskeligere å drive slike kinoer lønnsomt, og de fikk et stadig mer snuskete rykte, da de prøvde å spe på inntektene med matiné-visninger av det mer lettkledde slaget… For noen få år tilbake, ble det hevdet at drive-in-kinoene var iferd med å gjøre comeback – men det er lite som tyder på at dette er mer enn ønsketenkning. Ifølge magasinet Quartz var det i 2014 kun 348 slike kinoer igjen i drift, og de fleste må investere såpass kraftig i nye digitale anlegg og omfattende restaureringer, at det er et utenkelig krafttak.

Skjermbilde 2015-11-20 kl. 22.17.37

Det finnes selvfølgelig fantastiske unntak, slik som Electric Dusk Drive-In, som arrangerer filmvisninger oppå toppen av et bygg i sentrum av Los Angeles, med “the downtown skyline” som lekkert bakteppe. Jeg har til gode å oppleve en slik “rooftop drive-in”, men har det på listen min.

utendørskino i los angeles outdoor movie theatre
Utekino i Hollywood: Vær tidlig ute med å bestille billetter her, for det blir ofte utsolgt flere uker i forkant av visningene.

Utendørs kino-eventer blir stadig mer populære i Los Angeles, og ofte raskt utsolgt, så det er tydelig at folk fortsatt verdsetter kino-opplevelsen i fellesskap med andre – i tillegg til Netflix’n. Dette bildet er tatt på superpopulære Cinespia Hollywood Forever Cemetery. (Adresse: 6000 Santa Monica Blvd, Los Angeles).

utendørskino i los angeles
Andreas og meg, og den alltid så sure Henriette 🙂

Denne utekinoen blir rigget opp på en enorm kirkegård i sommer-månedene. Besøkende tar med piknik-kurver fylt med godsaker, pledd eller camping-stoler og nyter filmklassikere i felleskap.

IMG_6468

For de aller fleste av oss, blir det vel med nostalgitrippen når det gjelder drive-in-kino, og et forsøk på å forestille seg hvordan det må ha vært her i en Cadillac, en varm Juli-kveld i 1955…

Flere personlige reisetips fra California, New York, Tokyo – og rundt om i verden? Lik Positivista på Facebook!

Vi har delt våre aller beste tips til å kjøre langs den spektakulære kyststripen Highway 1.

Ett av stedene vi alltid liker å stoppe langs denne ruten, er her.

,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *