Seks fosser på Vestlandet du bør få med deg!


Hvilke fosser er det verdt å stoppe for å se på bilferie i Norge? Her har jeg samlet noen fosseperler på Vestlandet.

Bare så det er sagt: Jeg har absolutt ikke sett alle fossene på Vestlandet, men her har jeg samlet de mest spektakulære fossene som vi så under fjorårets bilferie i Hordaland og Sogn og Fjordane. Alle reisetipsene fra bilturen finner du her!

Her på Aurlandsfjellet følte vi at vi vandret rett inn i en Ringenes Herre-film. Den kommer i tillegg med en bonus: Ingen andre mennesker i sikte! Og hva er vel bedre enn å ha en eventyrfoss helt for seg selv? Det er stor forskjell på det å traske i stampekø blant turister for å se en foss, og det å kunne få oppleve slik natur i ensom stillhet. Vi besøkte denne fossen i juli, som jo er en populær måned for bilferie i Norge, men likevel fikk vi nyte den på egenhånd.

For å komme til denne, må du være forberedt på å kjøre en skikkelig hompetitten-omvei. I stedet for å kjøre direkte til Lærdal via E16 gjennom Aurlandstunnelen, tar vi turen innom utkikkspunktet Stegastein (og for en utsikt!). Du fortsetter via FV 234 over Aulandsfjellet. Adressen som dukker opp på Google maps er 6887 Lærdal. Du ser stoppestedet langs veien, og fossen ligger ca 2 minutters gåtur fra parkeringsplassen.

Skriv gjerne dine fossefavoritter i kommetarfeltet, for jeg har kun sett en brøkdel av det Norge har å by på – og gleder meg til å oppdage mer!

Tvindefossen:

Hvis du ønsker å campe like under en foss, og har troen på at lyden fra et mektig fossefall skal dysse deg i søvn, bør du sjekke ut Tvinde Camping i Voss kommune i Hordaland. Vi overnattet ikke her, men syntes det så ut som en trivelig campingplass – med den imponerende Tvindefossen som nærmeste nabo. Tvinde Camping ligger ligger 12 km nord for Voss, like ved E-16 som fører videre mot kjente turiststeder som Stalheim, Gudvangen og Flåm.

Mer info finner du på Tvinde Camping sin nettside. 

Fossene i Gudvangen

Når du kjører inn i Gudvangen i Aurland kommune via E-16, kan du la deg imponere av fossene som kaster seg utfor de skyhøye fjellstupene. Kjelfossen har fått tilnavnet brudesløret med sine 8 fosser som samler seg til en stor foss. Den har en høyde på 755 m og et fritt fall på 149 m.

I Gudvangen finner du også Vikinglandsbyen Njardarheimr. Den er absolutt verdt et besøk. Eget innlegg om landsbyen kommer snart 🙂

Likholefossen

Ut ifra navnet på fossen skulle man kanskje ikke tro det… men dette er svært så hyggelig område å rusle i. Ifølge Wikipedia stammer stedsnavnet fra tiden da de øverste gårdene i dalføret ikke klarte å frakte sine døde til kirke på én dag. Derfor ble likkistene oppbevart under steinheller ved fossen. Det er heldigvis ingen likkister i sikte nå – kun mektig natur.

Likholefossen ligger i Viksdalen i Gaular i Sogn og Fjordane. Her finner du en egen fossesti som er en vandring fra Gaularfjellet til Viksdalen. Den er 21 km lang, med høydeforskjell på 500 meter. På strekningen finner du 14 større fosser og 7 vann.

Likholefossen ligger en kort gåtur unna Hov Hyttegrend, hvor vi campet for natten.

Vi slo opp teltet vårt her på Hov Hyttegrend i Viksdalen. Dette er en rolig og koselig campingplass, og et perfekt utgangspunkt hvis du ønsker å vandre fossestien.

Mer om campingen på deres nettside her.

Fossene ved Lovatnet 

Lovatnet tar virkelig pusten fra deg. Jeg hadde på forhånd sett en del bilder herfra på Instagram, og trodde de var photoshoppet, men neida! Dette vannet er så grønt som det ser ut – på ekte. Det som gjør plassen ekstra imponerende, er alle fossene som renner ned fra Ramnefjellsbreen. Den mest kjente fossen i området er Ramnefjellsfossen. Fossen har et totalt fall på 808 meter fordelt på flere segmenter, hvorav ca. 600 meter er i den bratteste delen. Lovatnet ligger i Loen i Stryn kommune i Sogn og Fjordane.

Vøringsfossen

Dersom du er kjent med området, er det neppe noen overraskelse at Vøringsfossen i Eidfjord kommune i Hordaland er på denne lista. Det er ikke uten grunn at denne massive fossen med fall på 182 meter er en av landets mest populære turistattraksjoner. Her ble de nylig ferdige med å bygge et flott utsiktsplattform ut mot fossen slik at besøkende kan få seg et kraftig magesug. Jeg har skrevet mer om fossen med litt praktisk info og historie – her!

Jeg fant også en magisk foss i regnskogen i Puerto Rico! Her kan du bade i foss uten å fryse ballene av deg!

Sjekk også ut innleggene mine fra Island. Fossefallene her er grunn nok til å reise på ferie hit! 

Flere reisetips til bilferie i Norge her! Jeg deler også reisetips på Positivista sin Instagram og Facebook!

, , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *