Roadtrip-guide til California


Kjøreturen langs California-kysten fra Los Angeles til San Francisco må oppleves minst én gang i livet. Jeg har selv kjørt denne strekningen flere ganger, og her er mine beste tips for reisen. God tur!

highway one bridge

Før du begynner: Beregn god tid! Selv om Google Maps viser at kjøreturen langs Pacific Coast Highway fra L.A. til San Francisco tar rundt ni timer, så gjør den aldri det. Tro meg, du vil ikke at den bare skal vare i ni timer. Du vil stoppe langs veien – ofte. I tillegg er det søndagstur-tempo som gjelder her  – hver dag – hele året. Jeg anbefaler deg å beregne tre eller fire overnattinger på veien. Da skal du ha god tid til å nyte din livs kjøretur.

Reiseretning: Jeg har fått spørsmål om det er best og kjøre sørover eller nordover. Jeg har kjørt strekningen begge veier, og mener at opplevelsen blir like bra uansett hvilken retning du velger: Kjører du sørover, kjører du mot varmere temperaturer og du får en flott innkjøring til Los Angeles via Malibu inn til Santa Monica. I tillegg kjører du i det ytterste veifeltet nærmest havet, så du har nok hakket bedre utsikt fra bilen. Dersom du begynner i LA og kjører nordover, kan du glede deg over stadig mer spektakulær natur jo høyere opp du kommer. I tillegg venter en av verdens kuleste byer på slutten av reisen, og innkjøringen til San Francisco-by er magisk.

I dette innlegget har jeg valgt å starte i Santa Monica og reise nordover, men det er jo bare å snu om på rekkefølgen, hvis du ønsker å begynne i andre enden.

Hotell: Her har jeg laget en egen liste med hotelltips langs Highway 1

Santa Monica

Start: Santa Monica

Det er mulig å leie bil i Los Angeles og levere den i San Francisco. Mange velger derfor å fly inn til LAX (Los Angeles) og reise hjem til Norge fra SFO (San Francisco).
Kjekt å vite: Det er stor pågang for leie av cabriolet på denne strekningen, så vær tidlig ute hvis du ønsker vind i håret. De lokale folka morer seg litt over alle turistene som kjører Ford Mustang cab. Beboerne i California kjører nemlig sjeldent caberiolet. (Se bilder av Mustangen jeg leide for en Malibu-tur her! )

el capitan canyon glamping
Her kan du dra på camping, men slipper å slå opp teltet selv! Foto: elcapitancanyon

Første overnatting: Glamping i Santa Barbara 

På el Capitan Canyon kan du nyte glamorøs camping – altså glamping. Teltene har parkett, elektrisitet og myke senger, samtidig som du får følelsen av å ligge midt ute i naturen. Hvert telt har sitt eget ildsted, så hvis du vil grille kan de ansatte bringe ferdige matkurver. Det eneste du må gjøre selv er å tenne opp og legge godsakene over ilden.

Prisen på safariteltene ligger på rundt 800 kr natten. Du kan også få billigere eller dyrere varianter, ut i fra hvilken standard du ønsker.
Nettside: http://www.elcapitancanyon.com
Adresse: 11560 Calle Real, Santa Barbara CA 93117

Kjekt å vite: Når du setter deg i bilen for å kjøre etter overnattingen på El Capitan Canyon må du tåle at Highway 1 går litt inn i landet. Dette er ett av de få stedene Pacific Coast Highway/Highway 1 ikke går langs kysten. Akkurat her lønner det seg å ta 101 i stedet for å spare 50 minutters kjøring. 101 går automatisk inn i Highway 1, så det skal ikke være fare for å kjøre seg vill 😉

merete gamst kajakk pismo spagat
Yoga-kajakking er kanskje ikke for alle, men å padle inn i grottene – og komme ut – kan de fleste klare!

Sporty stopp på veien: Kajakk-padling i grotter ved Pismo Beach!
Ca halvannen times kjøring nordover etter El Capitan finner du Central Coast Kayaks som ligger på Shell Beach like nord for Pismo Beach. Her får du opplæring i hvordan du kan padle kajakk (nesten) som en proff. Du får på deg hjelm og annet sikkerhetsutstyr og blir utfordret til å padle gjennom små og ganske krevende grotter. Blir du lett sjøsyk er ikke dette turen for deg. En dame i vår gruppe klarte ikke holde frokosten nede – og å spy fra kajakk er nok noe du helst vil slippe…

Pris: ca 800 kr per person (inkluderer utstyr, opplæring og guidet tur i 2,5 – 3 timer)
Nettside: http://www.centralcoastkayaks.com
Adresse: 1879 Shell Beach rd.Shell Beach Ca. 93449

 

DSC04129

Andre overnatting: Moonstone Beach like ved Hearst Castle i San Simeon, Cambria

Oh, hello pensjonist-tilværelse! Dette er ikke stedet for party, for her stenger det meste kl 22 på kvelden. Til gjengjeld får du deg en god natt søvn (etter kanskje å ha delt en god flaske lokal vin med reiseparteren din?) og våkner til bølgesus og muligheten til å ta en løpetur langs den flotte steinete stranden.

Her ligger små koselige hoteller på rekke og rad langs Moonstone Beach Drive, og du finner ingen høyreiste luksushoteller her (enn så lenge).

Pris: Fra 1200 – 2500 kr natten.
Hotellforslag: Sea Otter Inn.
Nettside: http://www.seaotterinn.com

herast castle pool

Overdådig stopp på veien: Hearst Castle
Bare et  kvarters kjøretur unna Moonstone Beach finner du legendariske Hearst Castle. Her parkerer du bilen, og blir fraktet i egne busser opp til toppen. Bussturen tar ca 20 minutter, og omvisningen tar en liten time. Beregn minst 2-3 timer på denne opplevelsen. Det er helt surrealistisk å vandre rundt på eiendommen til mediemogulen og mangemillionæren William Hearst. Her var stjerner som Charlie Chaplin, Greta Garbo, Franklin Roosevelt og Winston Churchill stamgjester på 1920 og 30-tallet. OBS! Husk for all del å lade opp med å se Orson Welles’ filmklassiker Citizen Kane (1941) før du kommer hit. Filmen er som kjent inspirert av Hearst og dette nærmest surrealistiske slottet langt oppe på toppen av åssiden. Turistdestinasjon ja – men det er verdt det!

Pris: 12 dollar for barn, og 25 for voksne.
Nettside og billettsalg: http://hearstcastle.org (Jeg har tatt Grand Rooms Tour og det dekker alle hovedrommene i huset).
Adresse: 750 Hearst Castle Rd, San Simeon, CA 93452

IMG_6637

Se opp for zebra! William Hearst hadde nemlig en dyrehage på ranchen sin, og disse stripete skapningene er etterkommere av zebra-samlingen til Mr Hearst. Vi så disse helt nede langs veien, og stoppet naturligvis for å ta bilde.

sea elephants fight 2

Fascinerende stopp på veien: Ca ti minutter kjøring nord for Hearst Castle ser du plutselig en haug av folk som har parkert bilen, og som står og speider utover stranda. Du bør stoppe bilen og gjøre det samme – for dette er nemlig samlingspunktet for de enorme sjøelefantene! Dette er noe ganske annet enn sjøløver, som blir som små otere i forhold. Antakelig vil du også få se hvordan alfahannene slåss uti vannet. De sloss nemlig om å få ligge med damene – noe de tilsynelatende har stor sans for. Hunnene, på sin side, bare døser i sola.

Pris: gratis
Adresse: Cabrillo Highway, CA 93452

big sur fasade deetjens

Tredje overnatting: Deetjen’s – historisk i Big Sur
Et par timers kjøretur oppover langs kysten etter Hearst Castle finner du Deetjens Big Sur Inn  som er en uforglemmelig opplevelse i seg selv. Når du ringer å bestiller rom opplyser de deg om “no internet, no cell phone reception and no TV”. Her får du i stedet et sett med fyrstikker ved innsjekk som du kan bruke til å fyre i peisen.

whale watching big sur

Kjekt å vite: Deetjen’s er et veldig populært overnattingssted, så vær ute i god tid hvis du ønsker å reservere rom her. Restauranten er også kjent for sin gode husmannskost, så selv om du ikke overnatter her, kan du bestille bord i restauranten. Som du ser på bildet over, er det heller ingen dum idé å tilbringe solnedgangstimen i åsen rett bak hotellet.

Bonus for de litteraturinteresserte: Storheter som Hunter S Thompson og Henry Miller vanket i sin tid her i området, bl.a. på Deetjen’s, så her er det rikelig med historie i både vegger og skogholt.

Pris: Fra 900 kr til 2200 kr natten.
Nettside: http://www.deetjens.com
Adresse: 48865 Highway One, Big Sur, CA 93920

Jeg har også skrevet et eget innlegg om Deetjens. Les mer om det her!

Alternativt overnattingssted i Big Sur for deg som ønsker å slå på stortromma er Post Ranch Inn. Les mer om luksus-oasen her.  (Fra ca 6.000-20.000 kr natten)

Du har også en unik glamping-mulighet i Big Sur. Sjekk ut fantastiske Treebones Resort & Spa! 

post rach inn

I Big Sur finner du også restorten Esalen. Jeg har ikke bodd her selv, men har venner som elsker Esalen Institute.  Her arrangerers det ofte yoga-samlinger, meditasjons-kurs og liknende. Nettside: http://www.esalen.org

big sur view amazing    

Nyttig tips på veien: Ha kameraet klart! Når du kjører rundt i slik natur, ønsker du å stopper rundt hver sving. Pris: gratis!

big sur view merete gamst reiseblogg

Og jenter, vær obs på mange ufrivillige Marilyn Monroe-øyeblikk. En hårstrikk kan også være et nyttig tips 😉

julie pfeiffer state

Stopp du ikke bør gå glipp av: Julia Pfeiffer Burns Park i Big Sur
Du kommer aldri til å angre på at du gikk ut av bilen og spaserte den lille turen bort til fossefallet i Julia Pfeiffer State Park. Den lille fossen, det knallturkise havet, klippene og stranden er som tatt ut av en Disney-film. Man får ikke tilgang til selve stranden og fossefallet, men utsikten fra stien gir deg likevel mulighet til å ta det hele inn litt på avstand.

Pris: gratis

Adresse: 47555 CA-1, Big Sur, CA 93920

carmel by the sea
Fjerde overnatting: Carmel by the sea, Monterey
Carmel er et utrolig hyggelig sted hvor malere, skribenter og poeter har dratt i årevis for å hente inspirasjon. Husene er eventyrlige, stendene er flotte og alle snakker med alle. Sjølvaste Clint Eastwood bor her, men selv om han har vært tungt involvert i politikken her, tviler jeg på at det var han som innførte den rare regelen om at det ikke er lov til å gå med høye hæler uten spesialtillatelse? Sist jeg var i Carmel, var alt fullbooket i sentrum, så vi overnattet på Monterey Plaza & Spa:

monterey plaza and spa

Monterey Plaza & Spa ligger ca 20 minutter kjøretur nordover fra sentrum av Carmel. Bonus på dette hotellet var spa-avdelingen på taket! Tips: Bestill frokosten her oppe, så kan du ta morgenkaffen med denne utsikten.

Det finnes flere hoteller som ligger i sentrum av Carmel.
Pris: Fra 1400 kr natten og oppover

Merete Gamst reise

Bonusovernatting: Ritz Carlton Halv Moon Bay

På dette hotellet blir du møtt med et glass vin i resepsjonen og sjokolade på hotellsengen. Hotellet ligger helt ut på klippene, og spa-avdelingen er som en oase hentet ut av en film. San Francisco-fiffen reiser hit for å koble av fra storbylivet, noe som i dag betyr at du bør belage deg på å mingle med tech-folk, politikere, golfere og skuespillere. Det er uansett et smekkert alternativ hvis man skal skjemme seg ekstra bort på ferieturen – og ikke trenger å sjekke nettbanken før du sveiper kortet.

Link til hotellet: www.ritzcarlton.com

Pris: 6000 kr natten og opp

Femte overnatting: Fargerrikt i San Francisco 

intercontinental mark hopkins

San Francisco er en av mine favorittbyer! Hotellrommene er dessverre veldig dyre. Her har jeg erfart at det koster nesten 3000 kr natten for et tre stjernes ganske crappy hotell på Union Sqaure. Tips: Her er alle hotellene så dyre at du like godt kan gå opp litt i pris, og få en veldig mye hyggeligere hotellovernatting enn du ville gjort for det billigere alternativet. Selv har jeg bodd på Intercontinental Mark Hopkins som ligger på toppen av Russian Hills. Det er et flott ærverdig hotell, men fjong martini-bar på toppen av hotellet.

villa florence san francisco
Hotel: Villa Florence

Hvis du ønsker å bo i nærheten av Firsherman’s Wharf, kan jeg anbefale The Argonaut. Ved Union Square er  Villa Florence  et godt alternativ!

Skjermbilde 2015-10-15 kl. 01.40.27 PM

Hvis du ønsker at turen ikke skal stoppe riktig ennå, anbefaler jeg deg å kjøre et par timer til – opp til Sonoma Valley! Her finner du fantastiske vingårder, og her har jeg skrevet om å overnatte på en privat vingård!

Hotell-tips i Los Angeles finner du her. Jeg har også skrevet om de beste rooftop-barene, og noen av mine favorittrestauranter i L.A 

Ønsker du en helt annen reiseopplevelse, bør du ta turen til Island! For en magisk plass <3 Jeg har blant annet skrevet om tre varme kilder du bør oppsøke her. 

Jeg deler daglig reisetips på Instagram, så følg meg gjerne på @Postivista

Tips til Los Angeles og andre spennende reisedestinasjoner finner du her! 

Har du spørsmål om roadtrip i California, er det bare å spørre i kommentarfeltet – så skal jeg forsøke å svare så godt jeg kan!


12 responses to “Roadtrip-guide til California”

  1. Hei 🙂

    Vi skal på denne turen i mars, samme tid som du var der, og jeg lurer litt på hvordan temperaturene er? Vi starter i Vegas, avslutter i San Fransisco.
    Har funnet klimafakta på nettet, men er greit å høre fra noen som har vært der.

    • Åååå, da er det bare å glede seg 🙂 Ettersom Las Vegas ligger midt i ørkenen, er det store temperaturforskjeller mellom dag og natt. I mars kan det bli ganske kjølig om natten, men deilig sommervær om dagen. San Fransisco ligger lagt nord i Cali, og har veldig ustabilt vær. Man vet liksom aldri helt hva slags vær man får i SF, men i mars er det fortsatt temmelig kaldt – så ta med en en varm jakke. I LA kan du få deilig norsk++ sommervær! Det er mye kjøligere langs kysten (Venice Beach/Santa Monica) enn i f.eks Hollywood – men er dere heldige kan dere flytte inn i bikini og badebukse 😉

  2. Kom over dette innlegget ved en tilfeldighet, men hvilken lykke! Takk for inspirasjon og informasjon 🙂

    • Hei Anne!! Så utrolig hyggelig! Bare spør hvis du lurer på noe. Highway 1 er en opplevelse for livet! Lykke til med planleggingen og ha en riktig god tur 🙂

  3. Hei!
    Vi (jeg og 4 ungdommer) tenker å kjøre fra San Francisco til Los Angeles.
    Er jo litt bekymret for trafikken inn mot LA.
    Hadde blitt veldig takknemlig for et tips om hvor vi evt kan stoppe i god til før det tettner til??

    • Hei Aud! Og hurra for roadtrip i California! Det er bare å glede deg, for lite kan slå den kjøreturen. Det kan være spennende å oppleve glamping i California (glamorøs camping) og det er sikkert stas for både deg og ungdommene. Treebone Resort ligger i Big Sur, og er en ganske så unik opplevelse som dere bør sjekke ut. Hvis du tenker på et stopp som er litt nærmere Los Angeles, kan Santa Barbara være et godt alternativ. Selv foretrekker jeg vinområdene i Santa Barbara, og selv om dere ikke skal drikke så mye vin, kan en overnatting på det ekte western-hotellet 1880 Union Hotel være en opplevelse i seg selv. På andre siden av gaten finner dere restauranten Full of Life Flatbread, som skal ha blitt kåret til å ha USAs beste pizza. Jeg var her og lagde en episode til Matkanalen fra denne restauranten 🙂 Lykke til og bare spør igjen (og beklager seint svar)

  4. Hei! Familien skal kjøre denne ruten nå i sommer, har du noen tips til når på dagen det er greit å kjøre? Tenkte mest ang rush

    • Hei Thea! Sååå gøy med Highway 1-tur! Det er bare å glede seg 🙂 Kjører dere ut av LA og nordover mot SF, kan det være lurt å kjøre midt på dagen. Det er ofte ekstremt mye trafikk om morgenen og kvelden (men vær obs på at i LA kan du sitte bom fast i trafikken – uansett klokkeslett). På Highway 1-turene våre pleide vi å sjekke ut tidlig (rundt 08-09) for å kjøre videre. Da opplevde vi at det gikk forholdsvis radig, men de gangene man blir sittende i kø, er det heldigvis bare å nyte utsikten. Det å sitte i bilen er jo en del av opplevelsen <3 God tur og bare spør hvis du lurer på noe!

  5. Hei! skal reise til USA om under 2 uker, enda ikke bestilt hotell eller noe pga vi ikke har bestemt oss helt hvor vi skal!
    men vi lander i LA, tenkte være der i 6 dager, så kjøre til San F, men tar dette serriøst 9 timer med bil? for etter det tenkte vi oss til yosemite så til vegas, også tilbake til LA før vi flyr hjem. vi skal være i 2 uker. hørtes dette greit ut eller vil du anbefale noe annet?

    • Hei Marlen, og så spennende og gøy med Cali-tur!! Det kommer til å bli fantastisk! Det er absolutt mulig å rekke LA, SF, Yosemite og Vegas på to uker, men det kommer til å bli temmelig hektisk og mange timer i bil. Jeg anbefaler jo de fleste å kjøre Pacific Coast Highway/Highway 1 mellom LA og SF, men på den strekningen bør dere beregne et par dager, minst. Det er en utrolig spektakulær veistreking – og her ønsker dere ikke å ha hastverk. Men ja, det er også mulig å «dure» opp via 5’ern fra LA til San Fran. Det er en temmelig kjedelig veistreking, og dere bør beregne 9 timer i bilen, ja. Jeg hadde kanskje droppet Yosemite, og heller kjørt Highway 1 opp til San Fran, og deretter kjørt til Vegas og tilbake til LA. Et forslag kunne vært noe sånt: 5 dager LA, 2 dager Highway 1, 3 dager San Fran, 3 dager Vegas – til LA rett før hjemreise. Lykke til med planleggingen og gooood tur <3 Mvh Merete / Positivista

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *