Å sette livet på vent for andre


theory of everything hawking

Nylig så jeg den Oscar-nominerte filmen «The Theory of Everything» om fysiker-geniet Stephen Hawking. Handlingen utspiller seg rundt tiden da Hawking mottar beskjeden om at han er uhelbredelig syk og kun har to år igjen å leve.

Filmen traff meg i magen, hjertet og tårekanalene, og fikk meg til å stille spørsmålet: – Hvem er de menneskene som fullt og helt setter livet på vent for å hjelpe andre?

theory of everything support scene

Filmen dreier seg nemlig også spesielt rundt Hawkings møte med en kvinne, Jane Wilde (som har skrevet boken som filmen baserer seg på). Etter å ha sett “The Theory of Everything” blir det nemlig tydelig hvor viktig denne unike kvinnen har vært for at Stephen Hawking har kunnet fortsette sitt enestående arbeid, på tross av sykdommen, og oppnå alt han har gjort.

theory of everything main lead

Da Hawking mottok det tunge sykdomsbudskapet, hadde Jane kun møtt han noen få ganger.  De hadde akkurat kysset for første gang og var forelsket. Etter å ha mottat dødsdommen av legene, forsøkte Hawking å overtale Jane til å forlate han for å slippe henne fri fra alt det vonde som ventet. Hun valgte å bli ved hans side, selv om de såvidt kjente hverandre.

theory of everything married scene

-Vi skalkjempe mot denne sykdommen sammen. Og om vi kun får to år sammen, skal vi gjøre det beste ut av tiden vår her, sa hun.

theory of everything getting married

Kontrasten blir stor til den selvfokuserte karriereklatringen og status-jaget som så sterkt preger samfunnet rundt oss ellers. Våre egne behov kommer først. Hadde du satt livet ditt på vent for å hjelpe et menneske du ikke kjente så veldig godt?

theory of everything hospitel scene

Moren til en venninne har satt sitt eget liv “på vent” for å hjelpe hennes stesøster. Denne stesøsteren er svært syk med Alzheimer, og klarer ikke lenger å gjøre rede for seg. Egentlig kunne hun fått hjelp av hennes to døtre, men de har valgt å snu ryggen til sin egen syke mor – for å heller satse på egne karrierer. I USA, der det ikke er noe NAV til å fange opp syke mennesker som ikke har egne økonomiske midler, havner man simpelthen på gata. I dette tragiske tilfellet, der døtrene later som om deres egne Alzheimer-rammede mor ikke eksisterer, hadde kvinnen mest sannsynlig endt opp traskende gatelangs, hjemløs og forvirret – slik man ser så mange tilfeller av langs USAs gater – om ikke det hadde vært for at stesøsteren nå ofrer seg selv og egne behov for å hjelpe. Men hjelperen betaler selv en høy pris for  å være “reddende engel”, for situasjonen går kraftig utover hennes egen situasjon. Hun sliter med å betale egne regninger fordi hun ikke får tid til å jobbe, og ekteskapet begynner å halte. Hva hadde du gjort?

theory of everything hospital scene2

Man kan selvfølgelig bare spekulere i hvordan det hadde gått med geniet Stephen Hawking  hvis han ikke hadde hatt Jane Wilde ved hans side. Hun har gitt han omsorg, kjærlighet, nærhet, pleie og motivasjon. Hawking har en av verdens mest spennende hjerner, men det spørs om ikke kona hans ga han enda mer å leve for. Ikke minst, så fikk de tre barn sammen.

theory of everything lead

Samtidig fikk også Wilde mange år sammen med mannen hun elsket, en briljant mann som anses som en av de smarteste menneskene på denne kloden. Vi bør alle være svært takknemlige overfor Jane Wilde, for jeg tror nok at hun er en stor grunn til at vi i dag fortsatt kan nyte godt av idéene og forskningen til Hawking.

theory of everything kiss

Hvem vet hvordan historien hadde gått om han ikke hadde hatt henne da han trengte hjelp, omsorg og kjærlighet som mest?

theory og everything kiss

De fleste av oss kan nok bli flinkere til å strekke ut en hånd til noen som trenger det, noe som også gjelder meg selv. Noen ganger hjelper man en stesøster, som simpelthen trenger hjelp til det mest dagligdagse. Andre ganger ender man opp med å hjelpe frem en som igjen hjelper hele menneskeheten fremover.

theory of everything press scene


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *